Kas oled vähemalt 18-aastane?

Põhjaka restoran

Kui 2007. aasta kevadel mahajäetud Põhjaka mõisa juurde saabusime, ei osanud me aimatagi, milliseks majapidamiseks see aastatega kasvada võib. Meil oli tekkinud plaan mõisasse toidukoht rajada. Selline, kus söögivalmistamiseks vajaminev tooraine oleks kodumaine ja kus keetmine-küpsetamine toimuks elusal tulel. Kohalik tooraine tähendab aga automaatselt sõltuvust aastaaegadest. Nii ei saa meil talvel krõbistada rohelist salatit ega maiustada värskete puuviljadega, küll aga pakume külmal aastaajal rasvasemaid juurikaid-lihasid ja maasikakompotti maasikatest, mis suvel purki sai pandud. Mõisasse toidukoha loomine võttis aega kolm aastat, tegime enamiku ehitustöid ise, teinekord tulid appi sõbrad.

Põhjaka restorani uksed on avatud 2010. aasta juunist. Mõne jaoks on maja veel poolikult katkine, teise jaoks elegantselt loomulik. Igaljuhul areneb söögikoht ühes majapidamisega siin omas tempos – alguses oli ürdiaed, siis tulid juurde peenrad, rabarberipõld, kasvuhoone, suitsuahi, mesilastarud, kanad ja sead. Mõni aastaaeg on heitlikum, mõni viljakam. Ja kui asjade loomulikus käigus tekib hea idee, siis tuleb see ka tegemisele. Lisaks kodusele leivale, värskele pasteedile või suitsusingile, mida külalistele koju kaasa pakume, laagerduvad meil keldris nüüd ka oma salaamid ja vinnutatud prosciutto-singid. Töötame selle nimel, et peagi saaks maitsta meie tooteid ka suurematelt poelettidelt. Esmeste toodetena võib meie leiba ja pasteeti juba mõnest Tallinna ja Tartu kauplustest leida (Kaubamaja, NOP, Talu&Deli). Põhjaka Kulinaaria puhul peame kinni samadest tavadest, mis oma restoranimajapidamiseski.

 Aastal 2014 lõime mõisamajapidamise kõrvale päris oma viinaköögi. Esimese tootena valmistame seal Astelpajunapsu, mida senini katsetasime restoraniköögis.

Vaata ka siia www.pohjaka.ee

 

tagasi | sulge
Põhjaka mõis, Mäeküla 72604, Paide vald, Järvamaa